Etiketter

29 juli 2015

Sänggavel

Nu är sänggaveln äntligen klar. Ramen är gjord i ek. De flesta bitarna som bildar fiskbensmönstret är också i ek. Några av dem är i ask och en sektion är blandad med valnöt, körsbär, ask och björk. Vi valde olika färger på bitarna och använde oss av vanlig målarfärg, bets och linolja. Många av de ytbehandlade bitarna slipade vi efteråt för att få ett annat uttryck.


Pelarslip

Jag har fixat iordning en gammal pelarsalip. Jag köpte ny slipskiva och slipade bort en massa rost. Provade att slipa upp ett slött stämjärn och polera bort råäggen och resultatet blev jättebra! Allting fungerar nu som det ska!


16 juli 2015

Sänggavel

Vi har jobbat vidare med vår sänggavel. De flesta bitarna är tillsågade och Linnea har börjat måla i lite olika färger. Vi använder täckfärg, bets och olja för att få olika karaktär på bitarna. Fortsättning följer....


9 juli 2015

Sänggavel

Vi har länge funderat på att göra en sänggavel och nu har jag börjat bygga den. Ramen består av 40x40mm ek som ska linoljas. I ramen har jag fräst ett spår som jag lagt björkplywood i från baksidan. På detta ska olika träbitar limmas fast i ett färgat fiskbensmönster. Invändigt på framsidan har jag fräst en liten kant som alla bräder ska ligga emot. Ramen är klar och alla ekbitar är stavlimmade. Nu återstår att hyvla dem och såga till rätt vinklar och färga



3 juli 2015

Hyvelbänk

Jag valde att limma ihop två gamla hyvelbänkar av ask på längden. Därefter limmade jag på en stavlimmad skiva baktill för att öka djupet. Jag högg ur och monterade fast en framtång och till sist satte jag fast en bräda framtill. Längden blev tillslut 185 cm och djup 65 cm. Det sista jag gjorde var att behandla den med linolja och osmo golvvax för en tålig yta.


Alla maskiner är installerade!

Nu börjar allt bli klart i verkstan. Hyvelbänk är på plats och verktygstavlan är uppe. Alla maskiner är kopplade till spånsugen. Bandsågen och hyveln tog mest tid att göra i ordning men är nu helt genomgångna och färdiga att använda.