Etiketter

23 februari 2014

Knivslöjd

Jag har limmat ihop fem knivskaft som jag kommer att göra under våren tänkte jag. Jag har gjort det första skaftet nu! Först limmade jag ihop skaftet med buffelhorn, läder, vulkanfiber, elfenben (ej äkta) och masurbjörk. Mitt på handtaget en böjd dekoration med fiber. När epoxylimmet hade torkat började jag forma handtaget med såg, fil, och kirjes. När allt är format och slipat står det i linolja och sedan slipar jag vidare med 400, 600, 800, 1200 sandpapper. Knivslida gör jag senare.


17 februari 2014

Hallbord

Nu är det på plats. Bordet står i vår hall och har måtten 74x84x43 cm Bordet målades med äggoljetempera med en pigmentblandning av gul umbra, dalablå och vitt. Nedan följer lite kort fakta om hur vi gjorde när vi blandade vår färg till bordet.

1 del ägg
1 del linolja
1 del vatten

Vispa upp ägget. Tillsätt linoljan. Därefter tillsätts vattnet i små skvättar under omrörning, så att en emulsion bildas. Sila emulsionen genom ett finmaskigt tyg, t.ex. en nylonstrumpa. Om färgen är för tjock späds den med vatten. Konsistensen ska vara som välling.

Temperan ska strykas tunt flera gånger för att få bästa täckning. Nytt trä stryks två gånger och slipas, sedan stryks med temperan ännu en gång. Låt ytan torka 2-3 dygn mellan strykningarna. När ytan är torr kan den poleras med en mjuk trasa och får då en äggskalsliknande glans.
Äggoljetempera ger en väldigt slitstark yta, och har i huvudsak använts på snickerier där slitaget varit stort. Ytan blir matt och får en vacker lyster. 




15 februari 2014

Sittpall

Nu är den tionde pallen klar!! Först längdsvarvade jag benen med en liten tapp upptill som fästes i sitsen. Sitsen tvärsvarvade jag konkav. Jag har fortfarande någon ide till på pall men väntar ett tag med pallar nu då andra saker står på tur.


Sittpall

En trebent pall där benen är smalnar av nertill och lutar något utåt. Sitsen är svarvad och kanten på sidan är svarvad i samma vinkel som benen lutar.


8 februari 2014

Bord

I veckan gjorde jag ett halvmånebord som vi ska ha i vår hall. Bordet har måtten; 45cm djup, 80cm bred och 74 cm högt. Benen är avsmalnande nertill och enkelt monterade med skruv och lim. Ekskivan är stavlimmad och 2 cm tjock. Nu ska underredet målas i äggoljetempera.


Pall

Senaste tillskottet i min pall tillverkning. Fyra lutande ben med en svarvad sits i ek och björk. Nu har jag två stycken kvar att göra, sen är jag klar!