Etiketter

18 februari 2012

Svarvning

Jag håller på och svarvar i färskträ för tillfället. Har fått björk och al och passar på att skärsvarva. Det är kul och en stor skillnad mot torrt trä. För det mesta svarvar jag formen på skålen först svarar ett fäste när formen är klar. Då vänder jag på den och svarar ur inuti skålen.


Nu är björkskålen någorlunda klar. Nu får den torka långsamt i spånen som har blivit över när jag svarvat. Självklart slår den sig och kommer bli oval och när den är torr bestämmer jag mig för om jag vill behålla den naturliga formen efter torkning eller om jag ska runda till den innan slipning med sandpapper. 

Skärbrädor

Inför julen gjorde jag lite skärbrädor som jag ville ge i julklapp. Första brädan är en hel bit alm som jag har oljat in. Den andra är i björk där jag har lagt in två eklister som dekoration. Den tredje har jag limmat björk och lagt tunna valnötslister som dekoration.

Lådor

Några typer av exempellådor som jag använder mig av i min undervisning. Alternativa sammansättningar som foglimning, sinkning och pluggning. Olika antal sidor på en låda och dess vinklar som man bör klura ut matematiskt när man ska såga till en sjuhörning till låda. Även hur man kan färgsätta eller montera ett motiv med inspiration från kubismen.



Skinn & Läder och Svep

Nedanstående slöjdalster har jag gjort till min utbildning. Jag jobbade med skinn och läder och valde att göra lite armband som jag tänkte jobba med i min undervisning. På armbanden har jag punsat in olika märken och på några har jag också sytt olika lasksömmar och skomakarsöm. Sist har jag färgat lädret med olika färger.

De andra är enkla svep som är gjorde i furu och sömmen är sydd med björkrot. Det en svepet är bara linoljat och det andra har jag blandat till äggoljetempera.